Υπάρχουν δύο είδη ζάχαρης: τα φυσικά σάκχαρα, όπως η λακτόζη στο γάλα και η ζάχαρη, είτε η επιτραπέζια ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μας είτε αυτή που λαμβάνουμε σε συμπυκνωμένη σε διάφορες τροφές, όπως το χυμό φρούτων.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από σάκχαρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 5 έως 6 κουταλάκια του γλυκού (25γρ) την ημέρα για τις γυναίκες και 7 με 8 κουταλάκια του γλυκού (35 g) για τους άνδρες.

  • Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η στιγμιαία «ένεση ενέργειας» που παίρνουμε από τη ζάχαρη είναι ένας από τους λόγους που την αναζητούμε όταν γιορτάζουμε (τούρτες γλυκά κλπ) ή που την προσφέρουμε στον εαυτό μας όταν θέλουμε να αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Ωστόσο, ακόμη και όσοι δεν είμαστε γλυκατζήδες, τρώμε καθημερινά πάρα πολλή ζάχαρη, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμη και σε κάποια που συνιστώνται για υγιεινή καθημερινή διατροφή, όπως τα δημητριακά.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η ζάχαρη είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται φυσικά σε πολλές υγιεινές τροφές. Θα τη βρούμε ας πούμε τόσο στην λακτόζη του γάλακτος όσο και στην φρουκτόζη στα φρούτα και το μέλι. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε, είναι ότι χρειαζόμαστε λίγη ζάχαρη στη διατροφή μας για να παρέχουμε στο σώμα μας έτοιμη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τους μυς μας και να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό και σε εγρήγορση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν προσθήκες ζάχαρης η οποία παρέχει ενέργεια με τη μορφή θερμίδων και τίποτα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα υπόλοιπα τρόφιμα της διατροφής μας για να επεξεργαστεί αυτη την ενέργρια και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, δίνοντας μας ένα πρόσκαιρο συναίσθημα ευφορίας, το οποίο συχνά ακολουθείται από ένα απότομο αίσθημα εξάντλησης και μια λαχτάρα για περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο βάρος μας καθώς και χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

  • Πως να εντοπίζετε τη κρυμμένη ζάχαρη

1: Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα και τα προϊόντα «διαίτης», συχνά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση τους και να προσθέσουν όγκο και υφή αντί για λίπη.

2:Ακόμη και αλμυρά τρόφιμα, όπως οι έτοιμες σούπες και σάλτσες μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

3:Ένα κουτάκι αναψυκτικού, κατά μέσο όρο, περιέχει περίπου επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης!

4:Ορισμένα φρούτα, όπως κάποιες ποικιλίες μήλων (συμπεριλαμβανομένων των Pink Lady, Fuji και Jazz) έχουν αυξημένη φυσική ζάχαρη, καθώς έχουν δημιουργηθεί για να είναι πιο γλυκά.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφοριες για την ζαχαρη και την υγιεινή διατροφη επισκευτείτε το http://www.nutripedia.gr/ είναι ένα απο τα πιο εξιδευκευμένα sites πάνω στην υγεία.

  • Κοιτάξτε την ετικέτα

1: Δείτε τους «υδατάνθρακες και τα σάκχαρα» στους πίνακες διατροφής στις ετικέτες των τροφίμων και δώστε βάση τόσο στα φυσικά όσο και στα πρόσθετα σάκχαρα. Αν το σύνολο τους είναι λιγότερο από 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, η περιεκτικότητα ζάχαρης είναι χαμηλή, αν είναι πάνω από 15g ανά 100g, είναι υψηλή.

2:Ελέγξτε τη λίστα με τα συστατικά για οτιδήποτε τελειώνει σε «ΟΖΗ» (γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, μαλτόζη) – όλα αυτά είναι μορφές ζάχαρης, όπως είναι και το μέλι, το σιρόπι αγαύης, η μελάσα και τα σιρόπια. Όσο πιο πολλά από αυτά υπάρχουν στον κατάλογο των συστατικών, τόσο περισσότερη είναι η ζάχαρη που περιέχει το προϊόν.

 

Leave a reply